VG Panorama
Kapije Petrovaradinske tvrđave

 
Beogradska Kapija

Beogradska kapija je najmonumentalniji objekat u Podgradju i kao takva sagradjena je 1753. godine u klasicistickom stilu. Ona povezuje Bastion svetog Ignacija sa Bastionom svetog Ernesta. Sastoji se od, po obliku i proporcijama, dve razlicite fasade: spoljna je duga 20, unutrasnja 40, dok je visina i jedne i druge 10m. Ulazna fasada ima sest stubova, dva prozora i iznad ovalnog prolaza grb Novog Sada. Kapija je duboka 20m, i u njoj se nalaze cetiri uzidane strazare i dva ulaza u bocne prostorije. Druga fasada ima tri ovalna i dva pravougaona prolaza, sa osam stubova. Sa obe strane kapije ima po dva kolska i dva pesacka prolaza.

 

home

 

 

 

 

 

 

 
Dvorska Kapija

Ova kapija prolazi kroz kortinu, tj. jednu stranu tvrdjavske ograde koja vezuje Leopoldov i Inocentijev bastion. U njenom produzetku se nalazi zasvodjen tunel duzine 50m koji prolazi ispod Kavalira. U njemu se nalaze cetiri uzidane strazare i sest okruglih ventilatora, i dva ulaza za Inocentijev bastion. Ispod kapije, koja je visoka 8m, nema sanca, tako da je prilaz bio potpuno slobodan. I danas je to glavni prolaz za gornji plato Tvrdjave, a nazvana je Dvorska kapija zbog svog velikog znacaja. Gradjena je polovinom XVIII veka.

home

 

 

 

 

 

 
Kapija Honverk

Ovo je izlazna kapija i imitacija je Leopoldove kapije. Fasade su uradjene u baroknom stilu i ukrasene su geometriskim motivima. Prolaz je ovalan i na njemu se nalazi sistem sa visecim vratima. Iza se nalazi rampa, barikadni usek i dve strazare, a na par metara odatle nalaze se dvokrilna vrata i dosta nizak i mracan tunel, nedovoljno sirok da bi se koristio za komunikaciju. Visina kapije je 3,5, sirina joj je oko 5m, dok je sam tunel dugacak oko 42m i na njegovom izlazu se nalazi rampa sa dva ventilatora na ulazu u grudobran. Kapija je gradjena krajem XVII veka. Ime joj potice od nemacke reci "horn" sto u prevodu znaci rog, i "verk" sto znaci delo, medjutim tu kovanicu je tesko prevesti na srpski jezik.

home

 
Kapija Karla VI

Spoljnja istocna kapija nosi ime cara Karla VI ( 1711- 1740 ), oca carice Marije Terezije, koji nikad nije bio u ovim krajevima. Na kapiji u kamenom vencu od lisca uklesana je godina 1780. koja oznacava kraj gradnje kapije a i same Tvrdjave. Spoljni stubovi baroknog stila nemaju ukrasa, a ispod kapije nalazi se dubok i sirok sanac preko kojeg se pruza najduzi drveni most na Tvrdjavi. Konstrukcija mosta stoji na tri jednostavna lucna stuba. Iza kapije, sa obe strane, nalaze se zidane polulopte, u stvari pojasevi postavljeni da ublaze strminu na krivini. Visina i sirina kapije iznosi oko 7 metara, a dubina 11,5 metara. Odredjeni elementi sa ovog komunikacionog dela su skinuti, medjutim to ne narusava njegovu lepotu.

home

 
Leopoldova kapija

Ovo je glavna zasvodjena kapija na Gornjoj tvrdjavi. Ime je dobila po caru Leopoldu I, a naziva se jos i Unutrasnja istocna kapija ili Gornja istocna kapija. U njenom gornjem delu fasadu ukrasava kameni venac i na njemu grb Austriske imperije. Iznad njega nalazi se ispisano geslo Habzburske dinastije VIRIBUS UNITIS ("Udruzenim snagama"). Ispod grba nalazi se uklesana godina 1694. kao uspomena na neuspelu tursku opsadu. Stubovi koji se nalaze sa obe strane kapije su bez ukrasa, dok barokno procelje ima dva geometrijska ornamenta. Ispred kapije nalazi se viseci most (koji ne funkcionise), a tu su i ostali delovi za otvaranje kapije: rampa, kovane bankine, zlebovi, barikade i dve strazare u zidu pored glomaznih dvokrilnih vrata (koja su uklonjena). Sirina i visina kapije iznose oko 7m, dok joj je dubina oko 10m. Ispod kapije je sanac preko koga je postavljen most sa drvenom ogradom. Mnogi elementi kapije su uklonjeni ili ne funkcionisu od vremena kada Tvrdjava prestaje da ima status pogranicnog utvrdjenja i dobija karakter obicne kasarne (pocetkom XIX veka).

home

 
Molinarijeva Kapija

Molinarijeva kapija ima oblik i proporcije kao i Komunikaciona kapija. Duzina prolaza je 9m. Neposredno iza nje se nalazi jos jedna istovetna kapija, koja je sastavni deo prethodne. I kod jedne i kod druge su sacuvane okovane bankine i delovi dvokrilnih vrata. Ova dupla kapija je gradjena kasnije od ostalih objekata na Tvrdjavi, a nalazi se na krivudavom putu za Dvorsku kapiju. Ime je dobila po baronu Antonu Molinariju (1821-1904), generalu i bivsem komandantu Petrovaradinske tvrdjave, pocasnom zapovedniku Sedamdesete pesadijske pukovnije. Ispod ove kapije, u prvom sancu sa desne strane, nalazi se nekoliko umetnickih radionica.

home

 

 

 

 

 

Sporedna kapija

Nalazi se u produzetku bedema koji ide od Komunikacione kapije prema Honverku. Visoka je 3, široka 3,5, a duboka 10 metara. Zidana je u svodu i ima izgled kao mali tunel. Sa obe strane ima sasecene okrugle pojaseve, koji nisu odbranbenog karaktera vec su napravljeni zbog okuke i nagiba puta. Kapija je bez ikakvih ukrasa i mehanizama, a prolaz je slobodan sa obe strane.

home

 
Kapije sanceva i bedema

Na putu od Kamenicke kapije do druma prema Trandzamentu nalaze se tri manja zasvodjena tunela.Gledano od dole, prvi je dug 50, a sirok 4m; drugi je dug 12, a sirok 3,35m, dok treci ima 8,65m u duzinu i 3,35m u sirinu. Iako su prohodni, ovi tuneli se retko koriste za saobracaj. Izmedju kapija buja zelenilo, u kome je skrivena i pokoja osmatracnica koja gleda na Dunav. Kapije poticu iz prve polovine XVIII veka. U podnozju se nalazi radionica Lajosa Lukaca koji odrzava sat na Tvrdjavi.

home

 
Kapija vodenih sanceva

Kapija vodenih sanceva se nalazi izmedju Nove kapije i Vodenih sanceva. Ovo je veoma dekorativna kapija sa stubovima nalik na rimske nadgrobne spomenike, koji su dekorisani strogo geometrijskim motivima. Slicno kao kod Molinarijeve kapije, i kod ove se u produzetku nalazi "podkapija", a takodje se sa obe strane nalazi stepenast zid sa velikim ovalnim strazarama. Ova kapija nema elemenata vrata i verovatno je koriscena kao prolaz ali i obezbedjenje sa dunavske strane

.home