VG Panorama
 
Legenda

Najpoznatija legenda koja je vezana za Petrovaradinsku tvrdjavu je ona o "ali". Navodno u njenim podzemnim hodnicima zivi velika zmija-ala koja davi sve one koji bi u tim hodnicima zalutali. Ova legenda se potkrepljuje i narodnom pesmom "Kad je ala vojnika zaklala", koja se pevala na ovim prostorima. Legenda je nastala tako sto je za vrema kraljevine Jugoslavije neki podoficir rodom iz Crne Gore u svadji ubio svog zemljaka, pa da ne bi doslo do krvne osvete, porodici ubijenog je javljeno da je on greskom uhapsen i zatvoren u podzemlje Tvrdjave, odakle je pokusao da pobegne, ali je naisao na neman koja ga je udavila.

Druga legenda vezana je za bitku nazvanu "Varadinski rat" koju je izvojevao Eugen Savojski, nad daleko brojnijom turskom vojskom. Po njoj, uoci bitke, Eugen Savojski je usnio Majku Boziju, koja mu je predskazala da ce pobediti neprijatelja. Kasnije je na mestu velike bitke, u znak zahvalnosti, izgradjena crkva Blazene Device Marije (danasnja crkva na Tekijama), sa njenom ikonom, koju je crkvi poklonio Eugen Savojski. Zanimljivo je i to da je na kupoli crkve postavljen krst iznad polumeseca kao simbol pobede hriscanstva nad islamom.

Postoji jos jedna legenda vezana za "Varadinski rat". Po njoj se na dan bitke, dan Snezne Gospe, digla strahovita oluja, koja je izazvala pad jutarnje temperature, pao je sneg i turska vojska se smrzla. Ovo je veoma uticalo na ishod bitke: princ Eugen Savojski je iskoristio vremensku nepogodu i po najcrnjoj noci je prisao Turcima iza ledja.

Interesantna je cinjenica da francuski vojni arhitekta, Sebastijan Voban, nije nikada posetio Petrovaradinsku tvrdjavu, iako je ona gradjena po njegovom planu!

Medju mnogobrojnim zanimljivostima koje su vezane za Petrovaradinsku tvrdjavu je i ona po kojoj je Tvrdjava jedno vreme u XIII veku bila u rukama srpskog kralja Dragutina, iz dinastije Nemanjica. On se naziva "Sremskim kraljem" jer je ozenivsi se madjarskom princezom, od svoje taste u miraz, dobio Srem, Macvu i deo Bosne, pa je verovatno u tom periodu Petrovaradinska tvrdjava bila u okviru njegove drzave.

home