VG Panorama
 
Mostovi

Izgradnjom Petrovaradinske tvrdjave, nikao je i Petrovaradinski sanac iz koga se kasnije razvio Novi Sad. Od samog pocetka svog postojanja on je poznat kao grad mostova i kasarni. Prvi stalni pontonski most izgradjen je 1788. godine a srušen je u bombardovanju Novog Sada 12. juna 1849. godine.

Posle izgradnje pruge Budimpesta-Zemun 1883. godine, izgradjen je zeleznicki most, koji je imao i pesacku stazu pored pruge;

prokopan je i tunel ispod Tvrdjave ispred koga se nalazila cuvareva kuca. Most je bio u obliku izduzene grade duzine 432m i nalazio se uzvodno od pontonskog mosta. Imao je sest betonskih stubova. Ovaj most se zvao po caru Franji Josifu, a od 1929. godine je nosio ime princa Andreja Karadjordjevica, treceg sina kr

alja Aleksandra. Pocetkom Drugog svetskog rata, 10. aprila 1941. godine, po nalogu Jugoslovenske vojne komande, ovaj most je porusen, da bi ga ubrzo nakon toga Nemci obnovili. Prilikom saveznickih bombardovanja krajem rata nije bio srusen, ali su ga Nemci digli u vazduh prilikom povlacenja 22. oktobra 1944. godine. Danas se jos uvek mogu videti njegovi ostaci: stubovi i tunel. Njegovi neosteceni delovi su ugradjeni u Most marsala Tita 1946. godine.
Pocetkom Prvog svetskog rata, 1914. godine, napravljen je polustalni pontonski most koji se zvao po austrijskom generalu Oskaru Pocoreku. Napravila ga je austougarska vojska za ratne potrebe. Nalazio se nizvodno od stalnog pontonskog mosta, a bio je dug 261m. Na mostu je postojalo elektricno osvetljenje i pet lukova. Na kraju rata nije demontiran, medjutim januara 1924., kad se Dunav zaledio, ledene sante su ga ostetile i jedan deo je potonuo. Time je sav drumski saobracaj izmedju Novog Sada i Petrovaradina bio paralisan sve do 1928. godine.

Most kraljevica Tomislava, nastao je rusenjem Mostobrana i Vodene kapije 1928. godine, po ugledu na Lancani most u Budimpesti. Radjen je na ime nemackih reparacija iz Prvog svetskog rata. Postavljen je na dva betonska stuba, a bio je dugacak 341m, sa pesackom stazom sa obe strane i elektricnim osvetljenjem. I ovaj most je porusen pocetkom Drugog svetskog rata, 11. aprila 1941. godine.

Posle rata, na rusevinama mosta "Kraljevica Tomislava", napravljen je stalni celicni most-Most marsala Tita, danas Varadinski most, koji je pusten u saobracaj 20. januara 1946. godine. Ovaj most je dug 344m, sagradjen je u obliku proste grede i to u rekordnom roku-za samo 160 dana. To je prvi stalni celini most izgradjen posle Drugog svetskog rata u Evropi. Krajem maja 1962. je preko njega presao poslednji voz.

1961. godine, nizvodno od prethodno pomenutog, Varadinskog mosta, izgradjen je novi zeleznicki most. Ovo je celicno-betonski most sa dva luka, i danas je to jedini zeleznicki most u Novom Sadu preko Dunava.

Povodom cetrdesetogodisnjice oslobodjenja Novi Sad dobija jos jedan most-Most Slobode. To je vitak i moderan gvozdeni most prema Sremskoj Kamenici.

home